Forskellen mellem optimisme og positiv tænkning

“Learned optimism is not a rediscovery of the “power of positive thinking”. … Changing the destructive things you say to yourself when you experience the setbacks that life deals all of us is the central skill of optimism.”  skriver Martin Seligman i bogen “Learned Optimism”.

Set fra Seligmans forskningsmæssige perspektiv, er optimisme ikke det samme som positiv tænkning.

Pessimister kan faktisk lære at blive optimister ved at lære nye måder at tænke på. Det centrale er den måde, du tolker det, der sker for dig. Hvis du mister dit job, kommer op at toppes med din ægtefælle eller bedste ven – hvordan vil du så reagere?

Nogle vælger at opgive hurtigt, de har en indre dialog med sig selv, hvor de siger: “Det her er min fejl, det vil vare for evigt og vil påvirke alt, hvad jeg gør fremover.”

Andre vælger at sige til sig selv: “Det, der skete, havde jeg ikke kontrol over, det vil kun påvirke mig midlertidigt – og det er kun én del af mit liv.”

Improvisation ja og

Seligman kalder måden, vi tolker det, der sker for os, for vores forklaringsstil. Vi forsøger altid at finde mening i forskellige hændelser – både de positive og de negative. Seligman arbejder med tre faktorer, der bestemmer vores forklaringsstil: varighed, effekt og hvor personligt det optages. Graden af disse tre faktorer bestemmer graden af din optimisme.

Har du lyst til at teste graden af din optimisme, kan du gøre det her  og samtidig bidrage til Seligmans forskning.

Forsøger du bevidst at være mere optimistisk – eller mere pessimistisk? Er der nogle blandt din familie eller kollegaer, der meget optimistiske – eller meget pessimistiske? Hvordan påvirker de dig?

I ARTS in BUSINESS brænder vi for at fremme det nytænkende samarbejde på arbejdspladser. Vi tilbyder forløb og workshops, der inspirerer, motiverer og udvikler lederteams, afdelinger og projektgrupper.

Vores læringsteams består af en professionel kunstner og en erhvervserfaren proceskonsulent. Kunstneren bidrager med perspektiver, øvelser og historier hentet fra kunstens verden, og proceskonsulenten bidrager med processer hentet i den systemiske metode. I et levende og kvalificeret ”øvelokale” skabes der gennem involverende øvelser oplevelser, dialog og refleksion, der igen skaber nye måder at samarbejde på.

Hvis du vil vide mere: Kontakt Lene Bornemann tlf. + 45 22 40 21 80

Hvis du synes godt om dette indlæg, skulle du tilmelde dig vores nyhedsbrev der kommer ca. 6 gange om året med historier om kreativitet, ledelse, organisationsudvikling og hvad vi ellers er nysgerrige på.

LB@ARTSinBUSINESS.DK – WWW.ARTSinBUSINESS.DK – følg os på: LinkedInTwitter