Hvordan kan du styrke din kommunikation? 

Skuespilleren Alan Alda er en dygtig improvisationsskuespiller, som arbejder med afsæt i improvisationsprincipperne “Ja, og …” – og med at gøre sine medspillere gode. Han har i forbindelse med sit improvisations arbejde fundet ud af, at jo mere empati du har for den person du kommunikerer med, jo bedre bliver samtalen. Og han har fundet ud af at improvisations træning styrker menneskers empati.

I denne video (10:19) fortæller han om sine eksperimenter med at udvikle sin empati. 

“En så simpel ting som at bemærke en persons øjenfarve kan opbygge din empati”, siger Alan Alda. Han blev så nysgerrig på empati, at han begyndte at eksperimentere med sig selv. Hver gang han interagerede med nogen, forsøgte han at finde ud af, hvad de følte og derefter navngive deres følelsesmæssige tilstand (dog uden at sige det højt). Denne øvelse inspirerede psykolog Dr. Matthew Lerner til at gennemføre et videnskabeligt studie om empati, og om hvordan empati kan styrkes ved at være mere bevidst om, hvad det er, vi kan se på vores samtalepartner. Hvilke signaler vi kan aflæse. Hvad vi kan bruge denne bevidsthed til.

Alda ser mange fordele ved at være mere opmærksom på de mennesker, man møder hver dag: Irriterende mennesker bliver lettere at tolerere, diskussioner bliver mere produktive, du føler dig mere afslappet, hvilket smitter af på de mennesker, der er omkring dig – og du kan endda blive en bedre samtalepartner. Han har kun ros tilovers for den effekt empati har på kommunikation, men han advarer dog om, at empati skal styres og redigeres for at være et vellykket værktøj, ellers kan det virke overvældende.

Alda har opsummeret sine eventyr inden for kunsten og videnskaben om kommunikation i sin nye bog, “If I Understood You, Would I Have This Look on My Face?”

Den lyder spændende og brugbar, og jeg glæder mig til at læse den.