Kan et spørgsmål skabe liv?

Nu er det – endelig – blevet forår. Det er blevet tid for at genoptage rollen som gartner – til at fjerne det visne og skabe basis for nyt liv i form af ny jord, frø og stiklinger. Rollen med at finde brugbare frø og få dem til at spire, gro og blomstre er vel nok den rolle, jeg gladest påtager mig. Det gælder i haven, men det gælder i lige så høj grad på arbejdspladserne.

På samme måde som gødning giver planterne liv og styrke, oplever jeg, at spørgsmål giver mennesker liv og styrke. Især holder jeg af at stille oprigtigt nysgerrige spørgsmål, fordi jeg synes, det er enormt spændende, at jeg overhovedet ikke har idé om svaret. Det er egentlig ikke, fordi jeg selv har mulighed for at blive beriget af svaret, men fordi jeg oplever, at det at svare giver den, der bliver spurgt, nye muligheder, en ny bevidsthed, en mulighed for at reflektere. Og så kan jeg se personen vokse, gro og springe ud for øjnene af mig.

Disse nysgerrige spørgsmål er åbne og begynder med hv-ord: hvilke, hvem, hvor, hvad, hvornår, hvordan – og følges op af nye spørgsmål, der hjælper den, der bliver spurgt til at folde emnet og oplevelsen helt ud og til at finde frem til sin ofte ubevidste viden.

Spørg når der er noget du ikke ved

Hvorfor er det så svært at spørge, når det er så dejligt at blive spurgt?

I vores kultur er der ikke kutyme for at stille så mange spørgsmål. Det kan der være mange grunde til. Måske er det bare dovenskaben, der tager overhånd. Selv om vi gerne vil spørge andre, kan det det hurtigt blive stoppet af fx normerne på arbejdspladsen.

For at skabe et miljø præget af videndeling og nytænkning, skal der stilles spørgsmål. Der findes dog mange former for spørgsmål, og den form for spørgsmål, der er bedst til at udvikle med, er de åbne og positive spørgsmål, fx:

  • Hvad vil der ske, hvis du gør det her i stedet for det der?
  • Hvordan tror du, det her kan ske?
  • Hvilke andre muligheder kan du overveje?

Gode spørgsmål stimulerer, provokerer, informerer og inspirerer. Spørgsmål hjælper både med at undervise og at lære. Spørgsmål gør det muligt at undersøge sin egen kunnen og viden.

Spørgsmålet til dig er: Hvad skal til, for at du stiller flere spørgsmål?

I ARTS in BUSINESS brænder vi for at fremme det nytænkende samarbejde på arbejdspladser. Vi tilbyder forløb og workshops, der inspirerer, motiverer og udvikler lederteams, afdelinger og projektgrupper.

Vores læringsteams består af en professionel kunstner og en erhvervserfaren proceskonsulent. Kunstneren bidrager med perspektiver, øvelser og historier hentet fra kunstens verden, og proceskonsulenten bidrager med processer hentet i den systemiske metode. I et levende og kvalificeret ”øvelokale” skabes der gennem involverende øvelser oplevelser, dialog og refleksion, der igen skaber nye måder at samarbejde på.

Hvis du vil vide mere: Kontakt Lene Bornemann tlf. + 45 22 40 21 80

Hvis du synes godt om dette indlæg, skulle du tilmelde dig vores nyhedsbrev der kommer ca. 6 gange om året med historier om kreativitet, ledelse, organisationsudvikling og hvad vi ellers er nysgerrige på.

LB@ARTSinBUSINESS.DK – WWW.ARTSinBUSINESS.DK – følg os på: LinkedInTwitter